Krajšieprsia.sk

Nebezpečné situácie na ceste, na ktoré by mal byť vodič pripravený

Na ceste sa musíte pripraviť na nebezpečné situácie, ktoré môžu kedykoľvek nastať. Aký bude výsledok nehody, do značnej miery závisí od schopností a skúseností vodiča. Pre tých, ktorí sa za volantom necítia veľmi sebavedomo, nezaškodí natrénovať svoje schopnosti. Zvlášť dôležité je učiť sa v očakávaní zimného obdobia, pretože toto je obdobie zvýšeného nebezpečenstva. Pripravili sme zoznam najbežnejších nebezpečných situácií a návod ako v každom prípade postupovať.

Voda na ceste

Mokrý asfalt a kaluže môžu spôsobiť vážne problémy. Ak nespomalíte, auto stratí trakciu a jednoducho bude plávať na hladine vody. Ďalším nebezpečenstvom, ktoré môže číhať, sú ostré predmety alebo hlboké diery ukryté v mláke alebo rozbúrenom prúde.

Ak je to možné, treba sa vodnej prekážke vyhnúť. Cez vodnú prekážku sa musí jazdiť minimálnou rýchlosťou, aby sa nestratila trakcia. A po prejazde mokrou oblasťou určite skontrolujte brzdy. Ak sa namočili, pohybujte sa veľmi pomaly, aby ste ich vysušili. A nezabudnite pravidelne jemne stláčať pedál.

Ak nebolo možné vyhnúť sa šmyku, potom brzdite motorom a postupne znižujte prevodový stupeň. Potom osušte doštičky a pokračujte v jazde.

Ľad

Na klzkej vozovke by ste nemali robiť náhle zmeny smeru, prudké brzdenia a predbiehania. Čím opatrnejšie a pomalšie budete jazdiť, tým bude auto stabilnejšie a jazda bude bezpečnejšia.

Jazdite na ľade strednou rýchlosťou a snažte sa nerobiť náhle pohyby. Zákruty prechádzajte hladko, vopred spomaľte a nedotýkajte sa bŕzd, aby vás nevynieslo z cesty.

Prasknutie alebo porucha pneumatiky

Je dosť ťažké predvídať následky prepichnutia. Možné sú rôzne scenáre: od opustenia jazdného pruhu až po prevrátenie auta.

Ak je poškodená predná pneumatika, auto sa začne otáčať v smere prepichnutého kolesa. Ak vzduch opustí zadné koleso, auto sa začne v tejto oblasti kývať.

Čo robiť? V prvom rade pevne držte volant a pomaly spomaľte. Bez ohľadu na to, ako veľmi chcete ostro použiť brzdu, nemôžete to urobiť. Plynový pedál je potrebné uvoľniť čo najopatrnejšie, aby sa vozidlo neprevrátilo, nevyletelo do protismerného pruhu alebo do priekopy. Keď zastavíte, nadýchnite sa a upokojte sa. A potom pokračujte vo výmene kolesa.

Štrk

Jazda na nespevnených cestách si vyžaduje osobitnú pozornosť a opatrnosť, pretože prináša veľké riziká. V prvom rade sa to týka brzdenia a nízkej trakcie. Po druhé, v takýchto oblastiach je ťažšie ovládať stroj ako na rovnom povrchu. Preto musí vodič vynaložiť viac úsilia na udržanie auta.

Odborníci odporúčajú pohybovať sa zníženou rýchlosťou. Dodržiavajte väčší odstup od ostatných vozidiel ako na klasických cestách.

Zvieratá na ceste

Počas jazdy krajinou alebo poľnou cestou sa pripravte na možný stret s domácim maznáčikom alebo divokým zvieraťom. Ak by sa to stalo za súmraku, svetlomety by ich mohli oslepiť a zastaviť.

Snažte sa neotáčať prudko volantom. Jemne zastavte, dajte zvukový signál, zablikajte svetlom. Keď zviera uvoľní cestu, pohybujte sa pomaly vpred.

Predbiehanie

Začínajúcim vodičom sa odporúča, aby odolali pokušeniu predbehnúť vozidlo vpredu počas prvého roku jazdy. Ale jedného dňa ťa omrzí ťahať sa za nejakým slimákom a budeš ho chcieť predbehnúť. Pred začatím manévru si však položte otázku, či je to potrebné. A ak ste odpovedali áno, začnite.

V prvom rade je potrebné zachovať dostatočný odstup od predného auta, aby bolo možné posúdiť situáciu v protismere. Potom sa pozrite na ďalšie autá idúce za vami. Ak je všetko v poriadku, začnite naberať rýchlosť so zapnutím smerovky. Po predbiehaní vozidla sa pozrite do spätného zrkadla, ako ďaleko ste sa od neho vzdialili, aby ste ho nevytlačili a nevyvolali nehodu. Potom sa vráťte do jazdného pruhu.